Dolar 34,2499
Euro 37,3099
Altın 3.062,83
BİST 8.954,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 15°C
Paz 15°C

Gürsu Armudunu Faydalı Böcekler Koruyor

Gürsu’ya bağlı İğdir Köyü’nde Armut Bahçelerinde Tarım İlacı Kullanımının Azaltılması ve Kalıntısının Engellenmesi Programı kapsamında Faydalı Böcek Uygulaması ve Santa Maria armudu hasadı programı düzenlendi.

Gürsu Armudunu Faydalı Böcekler Koruyor
REKLAM ALANI
24 Temmuz 2024 12:34

GÜRSU OVASI’NA 90 BİN BÖCEK SALINDI

Gürsu’da armut üretim alanlarında üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline geçmeleri amacı ile Mayıs ayında gerçekleştirilen faydalı böcek salınımının hasadı gerçekleştirildi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gürsu Kaymakamlığı, Gürsu Belediyesi, Kırıkkale Üniversitesi ve Gürsu Ziraat Odası ile işbirliği içerisinde gerçekleşen etkinlik kapsamında üreticilere eğitimler de verildi. Nisan ayından itibaren armutta psillid, yaprak biti, beyaz sinek ve iç kurduna karşı faydalı böcek salımı gerçekleştirildi.

5 kez gerçekleşen salımlarda armut psillidina karşı 4000 adet faydalı böcek anthocoris nemoralis, yaprak bitine karşı 3000 adet faydalı böcek chrysoperla carnea, beyaz sineğe karşı 4000 adet orius laevigatus ve iç kurduna karşı 80.000 adet faydalı böcek trichogramma evanescens salımları yapıldı.

“ FAYDALI BÖCEK İLE % 40 BAŞARI SAĞLADIK”

Projeye akademik destek veren Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ve ekibi Prof.Dr Ayşe Ülkü ve Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı Gürsu Ovası’nda detaylı incelemelerde de bulundu. Salınan böceklerin verim ve kalite anlamında sağladığı yararı yerinde inceledi.

Faydalı böcek salımlarını gerçekleştiren Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı, ‘Ülkemizde yoğun ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımı mevcut ve yıllık olarak ülkemiz 600 milyon dolar tarım ilacına para vermektedir. Üreticimiz bu armut bahçesinde 75 gündür zararlılara karşı ilaç kullanmamaktadır. Bizim amacımız bozulan ekosistemi tekrar tesis etmek. Ayrıca bu bahçede su tasarrufu da olmuştur. Ülkemizde yıllık iki adet gölet, tarım ilacı hazırlarken harcanan sudan dolayı kaybolmaktadır. İlk yılda hedefimiz %25 azaltmaktı ama sistemli ve koordineli bir şekilde proje paydaşları ile birlikte giderek bu rakamı %40’a çıkardık. Önümüzdeki yıl daha iyi sonuçlar alacağımızı öngörüyoruz. Ülkemizin biyoçeşitliliğini ekonomiye döndürmeyi hedeflemekteyiz.” dedi

Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, projenin gerçekleşmesi için büyük emek veren Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’i tebrik ederek, “Gürsu armudunda marka ve kalite ile ilgili kat ettiğimiz yol ortada. Dolayısıyla şimdi üreticimizi rahatlatma zamanı. Bu anlamda bu her yönü ile desteklenmiş projede yer almaktan ve üreticimizi desteklemekten son derece mutluyuz” dedi.

Programın ardından protokol üyeleri temsili bir hasat da gerçekleştirdiler.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.